Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Белетристиката в архивите: подборът на факти и документи в научното изследване

27 март 2023 г. Нова конферентна зала

Софийски университет „Св. Климент Охридски

Приканваме членовете на Българското общество за изучаване на 18. век да предложат своите доклади по тема, която се досяга до степента на коректност в употребите на фактически документален материал в нашите научни интерпретации на исторически събития и личности от периодa на Просвещението в Европа и Балканите. Интересува ни също и последващото интерпретативно ехо, което в случаите на непрецизна първоначална употреба или злоупотреба с документални източници води до по-дълбоки степени на изкривяване на тълкуванията в по-ново време. В този смисъл времевият хоризонт на докладите може да обхваща широк период между 18-21.в.

Заглавието на конференцията е вдъхновено от подходите на Натали Зимън Дейвис в нейната книга „Белетристиката в архивите“ (1997), както и от размишленията на Джорджо Агамбен в „Идеята за проза” (1985), които използват различни методологии, за да търсят „средината“ на „versus” et “prosus”, на факт и фикция – мярата между двете в съвременния изследователски текст.

Позволява ли научният дискурс днес обрастването на фактологията с хипотези, който, от една страна, са плод на взаимодействието на историята с методите на социологията, естествените науки и дори генетиката, а от друга черпят вдъхновение от политически движения и доминантни идеологии?

Срокът за изпращането на заявките е 15 март 2023 г. на адрес: bulgc18@gmail.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.